Verlichting in winkels: Daikin Experience Center, Breukelen (inspiratie voor verlichtingsprojecten)
U bent hier: Home > Inspiratie

Verlichting in winkels: Daikin Experience Center, Breukelen

Daikin levert diverse apparatuur rondom luchtbehandeling, verwarming en koeling. In het Daikin Experience Center in Breukelen ontdek en arvaar je de verschillende mogelijkheden die Daikin kan bieden. In een showroom van zo'n 400m2 zie je vrijwel alle producten aan het werk. Je kunt er terecht voor deskundig advies en demonstraties.

Verlichting op rails

In het Daikin Experience Center wordt gewerkt met S-TRACK 3-fase spanningsrail met DALI functionaliteit. De keuze voor verlichting op rails is eigenlijk vrij logisch in deze context. Het gaat om een grote en hoge ruimte, waarin diverse opstellingen, wanden en displays staan. De samenstelling en indeling kan daarbij met enige regelmaat veranderen. De spots en andere verlichtingsarmaturen kunnen eenvoudig en flexibel op alle gewenste plaatsen in de rails worden bevestigd. Ook wanneer de indeling van de ruimte verandert of er bijvoorbeeld een nieuwe wand of display bij komt, kan de verlichting zonder grote ingrepen worden aangepast.

Bovendien lopen er langs het plafond diverse constructiebalken en leidingen van bijvoorbeeld beluchting, water en elektriciteit. De 3-fase spanningsrails is daarom aan pendeldraden opgehangen, tot net onder het laagste obstakel. De armaturen kunnen vrij worden opgehangen en er is geen last van schaduwvorming doordat het licht door leidingen worden tegengehouden. Doordat de verlichting lager hangt dan het plafond zelf, is er bovendien minder lichtsterkte nodig om voor voldoende licht op de displays te zorgen.

DALI aansturing in spanningsrails

DALI is een aansturingmethode (Digital Addressable Lighting Interface) voor professionele verlichting. Hoewel je met een 3-fase railoplossing al de mogelijkheid hebt om de aangesloten armaturen in 3 groepen te besturen, maakt DALI het mogelijk om individuele armaturen of specifieke groepen met een exacte lichtintensiteit te regelen. Het is dus een fijnmazigere oplossing voor het creëren van de optimale lichtomstandigheden voor elke situatie.

Bovendien kun je DALI-systemen naadloos integreren met slimme gebouwbeheersystemen. Dit maakt een centrale en geautomatiseerde aansturing mogelijk. Je kunt scènes en tijdschema's programmeren die de verlichting voor specifieke situaties instellen. Of de verlichting automatisch laten reageren op de aanwezigheid van personen of de hoeveelheid natuurlijk licht.

DALI biedt geavanceerde diagnostische mogelijkheden. Het systeem kan meldingen sturen bij storingen of defecten, waardoor onderhoud efficiënter en proactiever kan worden uitgevoerd. Dit vermindert downtime en verhoogt de betrouwbaarheid van de verlichting.

SLV NUMINOS® railspots

Bij het Daikin Experience Center wordt er veelal gewerkt met NUMINOS® railspots van SLV. Deze railspots kennen een modulair ontwerp, waarbij je stapsgewijs het perfecte armatuur voor jouw project samenstelt. Zo kies je naast de vorm, grootte en kleur van de behuizing voor een specifieke LED module qua wattage, kleurtemperatuur, stralingshoek en aanvullende accessoires. De NUMINOS® railspots zijn DALI compatible, dus individueel aanstuurbaar.

Op enkele plaatsen zijn daarnaast AVO railspots toegepast. Dit is een compact GU10 armatuur, waarin een slimme RGBW lichtbron is toegepast. Op plaatsen waar geen rail is toegepast, denk aan verkeersruimtes en toiletten, voorziet de NUMINOS® productfamilie ook in vaste inbouw downlights.

Voor het ontwerp tekende Sprank Interieurprojecten.

Foto's van dit project

In dit project gebruikte producten

 • AVO zwart 1xGU10, 3-Fase (152640)
 • Box Dimmer Zigbee LED 0-200W (98425031)
 • Draadophanging voor spanningsrail (2st.) (1002845)
 • Eindkappen voor S-TRACK 3F-rail zwart (175060)
 • LED driver M 21-29.5W 500/600/700mA (1004064)
 • NUMINOS DL M zwart/zwart 55gr 1xLED 3000K (1003871)
 • NUMINOS PHASE M zwart/zwart 36gr 1xLED 3000K, 3-fase (1004179)
 • S-TRACK DALI spanningsrail zwart 3m (1002633)
 • S-TRACK DALI spanningsrail zwart 4m (1002635)
 • S-TRACK DALI T-Connector II rechts zwart (1004941)
 • S-TRACK DALI verbindingsdeel zwart (1002641)
 • S-TRACK DALI voeding links zwart (1002638)
 • VALETO Gateway geborsteld metaal/zwart (1002411)
 • VALETO lichtbron GU10 RGBW 60° 5,6W (1001919)


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Hulp bij het maken van een lichtplan?

Het maken van een lichtplan kan een ingewikkeld klus zijn. Zeker wanneer de ruimte of omgeving die u gaat verlichten complex is, wanneer u niet bekend bent met de producten of wanneer er aan specifieke regelgeving of normen voldaan moet worden.

De lichtexperts van SLV Nederland kunnen u hierbij ondersteunen. Of natuurlijk volledig ontzorgen door het lichtplan voor u te maken. Heeft u een vraag? Neem dan gerust contact met op.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt