Andere inspiratievolle projecten: Sint Bavokerk, Haarlem (inspiratie voor verlichtingsprojecten)
U bent hier: Home > Inspiratie

Andere inspiratievolle projecten: Sint Bavokerk, Haarlem

De Grote of St.-Bavokerk maakt al eeuwenlang deel uit van het stadsgezicht van Haarlem. Eeuwen lang zijn mensen hier samengekomen, is er gebouwd en verbouwd, geleefd, getrouwd en begraven. Het is een laat-gotische kruisbasiliek met slanke kruistoren. De Bavo heeft een rijk versierd orgel van Christian Müller (1738) waarvan het front is uitgevoerd door Jan van Logteren; het marmeren reliëf daaronder door Jan-Baptist Xavery.

Verlichten van een historisch beeldhouwwerk

Op een centrale plaats direct onder het imposante Müller-orgel is een marmeren hoogreliëf te zien. Om het beeld meer zichtbaar te maken en met name ook de vele details in dit beeldhouwwerk tot zijn recht te laten komen, ontstond de vraag voor nieuwe verlichting. Hier is gekozen voor het aanbrengen van een stuk spanningsrail met daarop vier NUMINOS® railspots van SLV.

Twee NUMINOS® ZOOM spots in 2700 Kelvin (warm wit) met een 60 graden lichtbundel zorgen voor de algemene verlichting van het beeld. De brede bundel zorgt voor een goede spreiding van het licht.

Daarnaast zijn er nog twee NUMINOS® ZOOM spots aangebracht, waarbij de bundel is ingesteld op 24 graden. Met de smalle lichtbundel worden de onderste figuren in het werk effectief geaccentueerd.

NUMINOS® ZOOM spots met instelbare stralingshoek

De NUMINOS® ZOOM railspots hebben als bijzondere kenmerk dat de stralingshoek naar wens op het armatuur kan worden ingesteld tussen 15 en 60 graden. Dit betekent dat je met dezelfde ledspots zowel een zeer smalle als een heel brede bundel kunt creëren. Zo kun je afhankelijk van de toepassingen en de uitdagingen die zich daarin voordoen, de ideale lichtbundel instellen.

Deelnemers aan dit project

Foto's van dit project

In dit project gebruikte producten

  • 3-Fase Spanningsrail zwart 2m (145200)
  • Eindkap voor 3-fase rail zwart (145590)
  • NUMINOS ZOOM M PHASE 3-fase zwart 1xLED 2700K (1006108)


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Hulp bij het maken van een lichtplan?

Het maken van een lichtplan kan een ingewikkeld klus zijn. Zeker wanneer de ruimte of omgeving die u gaat verlichten complex is, wanneer u niet bekend bent met de producten of wanneer er aan specifieke regelgeving of normen voldaan moet worden.

De lichtexperts van SLV Nederland kunnen u hierbij ondersteunen. Of natuurlijk volledig ontzorgen door het lichtplan voor u te maken. Heeft u een vraag? Neem dan gerust contact met op.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt