Het juiste verlichtingsniveau bepalen (Hulp bij verlichting)
U bent hier: Home > Kennisbank

Het juiste verlichtingsniveau bepalen

Thema: Lichtplannen en licht plannen

Bij een nieuwe verlichtingsinstallatie is het mogelijk de vraag welk niveau lichtsterkte optimaal is voor de betreffende ruimte of omgeving. Er zijn verschillende manier om te bepalen wat het juiste verlichtingsniveau is.

Normen en richtlijnen

Er zijn verschillende NEN-normen en arbeidsrichtlijnen die handvaten bieden ten aanzien van de minimale verlichtingssterkte die nodig is bij een specifieke ruimte of taak die in de ruimte wordt uitgevoerd. Zo wordt in een kantoorruimte voor schrijf-, lees- en/of typewerk een minimale verlichtingssterkte van 500 lux aanbevolen. In een toiletruimte volstaat 100 lux.

Lichtberekening

Aan de hand van een simulatie kan worden berekend welke verlichtingsniveaus in een installatie bereikt zullen gaan worden. Dit gebeurd veelal aan de hand van lichtsimulatiesoftware. Nog voordat de fysieke producten in een ruimte geïnstalleerd worden, kan in cijfers worden uitgedrukt wat voor resultaat het zal opleveren.

Start op 80% van de helderheid

Neem als praktijkvoorbeeld een kantoorruimte waarin diverse bureaus staan. De armaturen zijn evenredig over het plafond verdeeld, bijvoorbeeld elke 3e tegel van het systeemplafond uit elkaar. De kans is groot dat deze verlichting meer licht geeft dan de mensen die in de ruimte werken, daadwerkelijk nodig hebben / aangenaam vinden. Te veel licht kan namelijk pijn aan de ogen en vermoeidheid veroorzaken. In een nieuwe installatie kunt u om te beginnen de verlichting instellen op 80% van de maximale lichtsterkte. Vervolgens stelt u dit elke dag 1 tot 2% omlaag, totdat er klachten komen van de werknemers. Heeft u dit punt bereikt, dan stelt u de lichtsterkte 5 tot 6% hoger in, om een veiligheidsmarge in te bouwen. U heeft dan het ideale verlichtingsniveau proefondervindelijk voor de ruimte bepaald.

Hou er bovendien rekening mee dat de gemeten lichtsterkte kan afwijken van de waargenomen lichtsterkte.


Meer informatie

Hulp bij het maken van een lichtplan

Klinkt het maken van een lichtplan als een te grote uitdaging? Of heeft u geen kennis, tijd of ervaring met het maken van een lichtplan, lichtberekening of simulatie?

De lichtexperts van SLV Nederland kunnen u hierbij ondersteunen. Of natuurlijk volledig ontzorgen door het lichtplan voor u te maken. Heeft u een vraag? Neem dan gerust contact met op.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt