Directe verlichting vs. indirecte verlichting (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Directe verlichting vs. indirecte verlichting

Als het gaat om verlichting, dan wordt er onderscheid gemaakt tussen directe verlichting en indirecte verlichting. In het ene geval straalt licht rechtstreeks vanuit de lichtbron naar je toe, in het andere geval gaat dit via een oppervlak.

Directe verlichting

Het merendeel van de gangbare verlichting in gebouwen en in de openbare ruimte, valt onder de directe verlichting. Het licht uit de lichtbron of het armatuur valt rechtstreeks op het object of oppervlak dat belicht wordt. Denk aan plafondspots, schilderij- of displayverlichting, bureaulampen enzovoorts. Functionele verlichting of basisverlichting is vaak van het type "direct".

Bekijk ook: Functionele verlichting vs. sfeerverlichting

Indirecte verlichting

Verlichting in koven, achter panelen of onder kastjes, plinten en randen, noemen we indirecte verlichting. De lichtbundel schijnt vanuit de lichtbron of het armatuur eerst tegen een oppervlak of reflector en wordt van daaruit verspreid over de ruimte. Met indirecte verlichting kunnen ruimtelijke effecten bereikt worden. Bovendien is het licht verblindingsvrij, omdat men nooit rechtstreeks in de lichtbron kijkt.

Waar "vroeger" vaak TL-buizen in koven werden gelegd, zijn dit soort effecten tegenwoordig heel goed te bereiken met LED strips. Deze platte en flexibele strips hebben bovendien het voordeel dat ze ook eenvoudig op gebogen oppervlaktes gebruikt kunnen worden. Bovendien zijn de ledstrips vrijwel naadloos aan elkaar te maken, zodat er geen donkere vlekken in de indirecte verlichting optreden.

Lees ook: TL verlichting vervangen met LED strips

Indirecte verlichting werkt alleen bij oppervlaktes die licht ook daadwerkelijk reflecteren. Bijvoorbeeld een wit of lichtgekleurd plafond.

In een goed lichtplan worden directe en indirecte verlichting gecombineerd. Wil je weten hoe dat werkt, of ben je op zoek naar advies? Neem dan eens contact op met een lichtexpert.

Bekijk ook: Stralingshoeken van verlichting


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt